keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Kirjamessufiilistelyä

Niitä on jo odotettu. Lukulistoja on laadittu. Messulehteä on plärätty. Jännitys on tiivistynyt. Kalenteri on raivattu tyhjäksi muista menoista. Saankohan ensi yönä nukuttua?

Helsingin Kirjamessut ovat vihdoinkin taas täällä!

Aikoinaan en ollut kirjamessuista kiinnostunut ollenkaan. Luulin, että siellä ainoastaan myydään sikakalliita kirjoja ja korkeintaan jonotetaan kirjailijoiden nimikirjoituksia. Kuultuani minkälaista monipuolista ohjelmaa olisi tarjolla kiinnostukseni lopultakin heräsi, mutta asuin siihen aikaan harmikseni Oulussa, eikä sitten tullut messujen takia reissattua kesken tenttikiireiden.

Muutama vuosi myöhemmin palasin asumaan pääkaupunkiseudulle ja nyt osallistun Helsingin Kirjamessuille jo neljättä kertaa peräkkäin. Ensimmäisenä messuvuonnani (2013) minun oli tarkoitus mennä messuille vain pe-päiväksi. Päivä vaihtui hujauksessa iltaan ja olin täysin hurahtanut, viety ja vietelty. Oli pakko ostaa kokoaikapääsylippu sunnuntaihin asti. Vuotta myöhemmin en edes miettinyt kahta kertaa messupanostustani, vaan otin muusta elämästäni vapaata suosiolla neljäksi päiväksi.

Viime vuonna messut jäivät osaltani lyhyeksi. Olin viimeisilläni raskaana, mutta pakko oli päästä messuille edes yhdeksi päiväksi. Laskettu aika oli tiistaina, mutta koska vointi oli ok, niin lyllersin messuille torstaina eli kaksi päivää lasketun ajan jälkeen! (Poika syntyi samalla viikolla la-su-välisenä yönä).

Tänä vuonna olisi tarkoitukseni messuilla jälleen koko rahalla eli torstaista sunnuntaihin. Mikäli aika suinkin riittää, laitan tällä kertaa myös jokaisesta päivästä tänne blogiini yhteenvetoa ja tunnelmia.

Mikä minua Kirjamessuille sitten vetää? No se tunnelma! Se, että koen olevani kaltaisteni joukossa. Alennuksessa olevat pokkarit. Mielenkiintoiset paneelikeskustelut ajankohtaisista aiheista. Se, että näen ihkaelävänä lempikirjailijoitani kertomassa kirjoitusprosessiensa taustoista. Ja ja ja...

Ihanaa kirjamessuilua kaikille niihin osallistuville!

Olisi mielenkiintoista myös kuulla teidän muiden messuhistoriaa! Eli miten ja milloin rakkaus kirjamessuihin syttyi? :)

Ei kommentteja: