sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Kirjavuoteni 2016

Kirjoitin vuosi sitten lukutavoitteisiini 2016 liittyen näin:

"Yritän löytää uudestaan lukemisen ilon. Luen mitä huvittaa, milloin huvittaa ja välittämättä määristä. Yritän siten olla ottamatta kontolleni minkäänlaisia valtaisia lukuhaasteita. (...) Juuri nyt on hyvä pysyä siellä mukavuusalueella."

Karmaisevan huonon kirjavuoteni 2015 jälkeen kaipasin itselleni vapautuksen lukulistoista, tavoitteista ja massiivisista lukuhaasteista, jotta kynnys lukemiseen madaltuisi. Tätä periaatetta toteutinkin onnistuneesti koko vuoden 2016. Olinkin yllättynyt, kun nyt laskin kirjasaldokseni jopa 39 kirjaa! Tämä on 20 kirjaa enemmän kuin edellisvuonna.

Kirjamäärän kasvua selittää nostalginen paluu lapsuuteni suosikkikirjojen (Merja Jalon hevoskirjat) pariin. Luin niitä yhteensä 22 kirjaa eli 56% kaikista luetuista. Niitä oli yllättävän hauska lukea näin aikuisenakin. Kirjat ovat varsin ohuita ja suurehkotekstisiä, joten ehkä 2-3 Jalon kirjaa vastaa pituudeltaan yhtä perusromaania. Jalon kirjat olivat juuri sellaisia helpostitartuttavia, nopealukuisia välipaloja, joita pystyi lukemaan vähän väsyneenäkin (kuten tilanne pienen lapsen äidillä tuppaa usein olemaan...)

Loput 17 kirjaa olivat pääasiassa spekulatiivistä fiktiota. Lisäksi luin kolme sarjakuvakirjaa, dekkarin, kauhua, historiallista viihdettä ja vain pari "tavallista" kaunokirjaa. Lasten- ja nuortenkirjojen osuus oli jälleen huomattava - hevoskirjat mukaanlukien niiden osuus oli 77% kaikista luetuista!

Jalon kirjojen lisäksi luin paljon muutakin suomalaista kirjallisuutta. Aiempina vuosina suomalaisten osuus lukusaldossani on ollut hävettävän pieni, mutta nyt ne suorastaan pieksivät muut kirjat mennen tullen. Suomalaisen kirjallisuuden osuus oli nimittäin 85%!

Vuoden 2016 parhaiksi lukukokemuksiksini nostan seuraavat teokset:

John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen
- koskettava, rankka ja pysäyttävä lukukokemus

Elina Pitkäkangas: Kuura
- hyvällä tavalla erilainen nuorten spefikirja, kuin raikas tuulahdus jo hieman kuluneeseen genreen

Salla Simukka: Jäljellä ja Toisaalla
- tämä kirjapari muodosti jännittävän ja ajatuksia herättävän dystopian

J. S. Meresmaa: Keskilinnan ritarit
- viihdyttävä, jännittävä ja eroottinen tarina, joka kirjoitettu hyvin

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita
- viihdyttävä, koskettava ja rohkea tilitys sinkkuelämän ihanuudesta ja kamaluudesta

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Mukava kuulla, että sinulla oli enemmän lukuintoa kuin aiempana vuonna. Välillä on ihana lukea lapsuuden suosikkeja. Hyvää lukuvuotta myös vuodelle 2017!

sinidean kirjoitti...

Kiitos Katriina kommentistasi! Lapsuuden suosikkeihin on todellakin turvallista palata ja ne sopivat mainiosti kadonneen lukuinnon metsästykseen. Hyvää ja mielenkiintoista kirjavuotta 2017 myös sinulle! :)