maanantai 19. syyskuuta 2011

Laila Hietamies: Siellä jossakin - Lehmusten kaupunki 6


" - Taas myö ollaan viimisii, Tukeva kuiskasi Sulottarelle, joka ei edes luimistellut, astui vaan sitkeästi rekijonossa. Hännillä, viimeisenä, aivan viimeisenä. Niin oli kulkenut rakuuna Tauno Tukeva siihenastisen sotansa, aina hännillä ja viimeisenä, halusi sitä tai ei. Joskus olisi halunnut olla eturintamassa, kokea miesten pelot ja kauhut. Saivatko miehet tyydytyksen tunteen saadessaan vihollisen ammuttua, Tukeva mietti. Se oli raakaa peliä, ei oikein hänen peliään. Hän oli hellämielinen mies, mutta sota oli sotaa. Parempi sittenkin olla huoltoporukoissa ja pysyä hengissä." (s. 17)

Hietamies, Laila: Siellä jossakin (2003). Otava 2008. 522 s. ISBN 978-951-1-23148-6.

Laila Hietamies, nykyinen Hirvisaari, kirjoitti Lehmusten kaupunki -sarjan ensimmäiset kolme romaania 1970-luvulla ja jatkoi sarjaa sittemmin 2000-luvulla vielä neljän kirjan verran. Tämä Siellä jossakin on vuonna 2003 ilmestynyt, sarjan kuudes osa.

Kirjassa eletään kevättä 1943 keskellä jatkosotaa. Rakuuna Tauno Tukeva on juuri edellisenä vuonna menettänyt vaimonsa ja hänen lapsistaan kaksi ovat sotalapsina Tanskassa, kolmas tuttavan luona "Lehmusten kaupungissa" Lappeenrannassa. Eräänä päivänä Tukevan ystävä rakuuna Vartiainen paljastaa aikovansa lähteä karkuun raskaaksi saattamansa venäläisen naisen kanssa. Ja sitten tulee vielä tieto, että lapset Tanskassa ovat vaarassa...

Parasta Hirvisaaren Lehmusten kaupunki -sarjassa on se, että kirjoissa annetaan kuin välipaloina siellä täällä tietoa Suomen historian vaiheista korostamatta kuitenkaan liikaa itse sotaa ja taisteluita. Pääasiassa keskitytään siis ihmisiin, jotka sodan jaloissa elävät ja selviytyvät rintaman ulkopuolella, ja näiden ihmissuhteisiin. Vaikka tämän teoksen pääosassa onkin sotilas, rakuuna Tukeva, on itse sodankäynti sivuosassa verrattuna hänen siviilielämänsä tapahtumiin ja ongelmiin.

Olen niitä, jotka inhosivat peruskoulussa ja lukiossa Suomen historiaa. Se oli varmasti tylsintä, mitä tiesin. Nyt kuitenkin Hirvisaaren kirjojen myötä olen löytänyt kiinnostukseni Suomen historiaa kohtaan. Onkin annettava kirjailijalle kiitosta, että hänen tarinoidensa kautta on myös tietämykseni Suomen historiasta kasvanut! On kumma, että heti kun tällaisten "tylsien" ja kaukaiselta tuntuvien sotajuttujen rinnalle tuodaan inhimillisiä kohtaloita ja aidoilta tuntuvia ihmisiä, myös itse sotajutut tulevat mielenkiintoisemmiksi.

Lehmusten kaupunki -sarjassa on ollut mielestäni jotkut osat vähemmän kiinnostavia ja tunnelmaltaan liian alakuloisia ja synkkiä. Siellä jossakin sen sijaan suorastaan huokuu lämminhenkisyyttä, huumoria, toivoa ja elämäniloa vaikeista ajoista huolimatta. Siinä on lisäksi lähes jännityskirjamaisia kohtauksia (joita ahmin keskellä yötä pystymättä laskemaan kirjaa kädestäni) liittyen esim. lasten vaiheisiin Tanskassa. Yksi ihana ja mielenkiintoinen lisä koko kirjasarjassa on se, että siinä osa henkilöhahmoista (kuten rakuuna Tukeva) puhuvat murteella. Tukevan juttelut hevoselleen Sulottarelle ovatkin kirjan herkullisimpia paloja!

Lisätietoa: kirjailijan omat kotisivut ja Siellä jossakin Otavan sivuilla

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Löysin blogiisi sattumalta, kun etsiskelin blogiarvioita Hirvisaaren/Hietamiehen kirjoista. Aion lukea tänä keväänä ensimmäisen kirjani häneltä, en ole päättänyt minkä. Sanoisitko että tämä menee itsenäisenä teoksena, vai pitääkö lukea edeltävät osat (ne synkemmät?)ensin että pääsee kärryille?

sinidean kirjoitti...

Hei Elma Ilona ja tervetuloa blogiini!

Pahoitteluni tämän vastauksen viivästymisestä. Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta itse aloittaisin sarjan ensimmäisestä osasta eli kirjasta nimeltä "Lehmusten kaupunki". Tässä kuudennessa osassa on kuitenkin aika paljon viittauksia aikaisempiin tapahtumiin jne. Enemmän saat varmasti irti kirjasarjasta, jos aloitat alusta.

Eikä tarvitse pelätä, että eka osa olisi synkkä, en viitannut siihen kirjaan, kun mainitsin, että sarjassa on ollut synkkiä osia. Minusta aloitusosa on sarjan parhaita osia!

Mielenkiintoisia lukuhetkiä sinulle Hirvisaaren teosten parissa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Löysin tämän kyseisen kirjan kirpputorilta. Aivan ihana kirja!! Minulla on sarjan aiempi osa hyllyssä, mutta lukemattomana!! Aloitankin sen heti tämän jälkeen... =)

sinidean kirjoitti...

Anonyymi: Olen samaa mieltä, ihania kirjoja nämä Lehmusten kaupunki -sarjan kirjat! :) Itselläni on vielä viimeinen osa (Kallis kotimaa) lukematta. En ole jotenkin raaskinut. ;)