maanantai 22. joulukuuta 2014

Lukuhaaste 2015: Kirjavat kuukaudet

Lukuhaaste Kirjavat kuukaudet = kuukausittain vaihtuva lukuteema

Olen fiilislukija. Se on pääasiassa ihanaa, kuin seikkailua, kun nappaan hetken mielijohteesta jonkin kirjan kirjaston hyllystä ja hyppään odottamatta tuntemattomaan. Tällaisella suunnittelemattomalla ja poukkoilevalla lukutyylillä on kuitenkin haittapuolensa: lukulistani (tällä hetkellä noin 20 aanelosta) vain kasvavat eikä sisältö uusiudu tarpeeksi usein. Siitä se ajatus sitten lähti...

Kehitin lukulistojeni pohjalta lukuhaasteen vuodelle 2015. Ideana on, että joka kuukaudelle on oma lukuteemansa, jotka yritin nimetä kuukauden nimeen sointuvaksi. Kustakin teemasta luen noin kolme-neljä kirjaa/kk. (Toki sallin itselleni vapauden ahmaista silloin tällöin ns. välipaloina kirjoja myös haasteen ulkopuolelta, jotta en kokisi liiaksi ahdistusta vapauteni riistämisestä...)

Tässä suunnittelemani teemat:

  • TÄHTIVAELTAJIEN TAMMIKUU: Tässä teemassa luen Tähtivaeltaja-palkinnon voittaneita tieteiskirjoja alkaen vuodesta 1986 (ekana ollen siis Cordwainer Smithin Planeetta nimeltä Shajol).
  • HELMIKUUN HISTORIALLISET: Tässä teemassa luen historiallista kaunokirjallisuutta mahdollisimman erilaisilta aikakausilta. Suunnitelmissa alustavasti paleofiktiota, 700-lukua, 1700-lukua ja 1920-lukua.
  • MAALISKUU MUUMIEN MUKANA: Tässä teemassa luen eteenpäin Muumi-romaaneja, joiden lukemisen aloitinkin jo tänä Tove Janssonin juhlavuotena 2014. Tavoitteena lukea kirjat Taikurin hatusta Taikatalveen.
  • HÖYRYKONEIDEN HUHTIKUU: Tässä teemassa jatkan tutustumista itselleni vielä aika vieraaksi jääneeseen scifin alagenreen steampunkiin. Aloittanen teemaan tutustumisen kahdella steampunk-antologialla Koneita ja korsetteja sekä Höyryä ja helvetinkoneita.
  • TÄHTIFANTASIAN TOUKOKUU: Tässä teemassa luen Tähtifantasia-palkinnon voittaneita fantasiakirjoja alkaen vuodesta 2007 (ekana ollen siis Jeff VanderMeerin Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki).
  • KESÄKUUN KOREAT KOTIMAISET: Tässä teemassa luen lukulistani kotimaisia kaunokirjoja. Alustavasti kirjailijoina Kallas, Nupponen, Sinisalo ja Enoranta.
  • HUUMORIN & HULLAANTUMISTEN HEINÄKUU: Tässä teemassa luen enempi vähempi humoristisia kirjoja, joista osa on myös romanttissävytteisiä (kenties kesäaikaan hyvin soveltuvaa chick littiä).
  • ELOKUUN ENGLANNINKIELISET ELÄMYKSET: Tässä teemassa luen englanninkielistä (suomentamatonta) nuorille suunnattua fantasiaa tai scifiä ("young adults" -kirjallisuus). Luvassa ehkä vampyyreja, zombeja, androideja, dystopiaa...
  • SYNKKÄ SYYSKUU: Tässä teemassa luen kauhua ja jännitystä.
  • LINDGRENIN LOKAKUU: Tässä teemassa luen lapsuuteni lempikirjoja Astrid Lindgreniltä. Hankin kyseiset kirjat muutama vuosi sitten omaan kirjahyllyyn, jossa ne ovat odottaneet tullakseen uudelleen luetuiksi näin aikuisiällä.
  • MUUKALAISTEN MARRASKUU: Tässä teemassa luen avaruuteen ja avaruusolentoihin liittyvää kaunokirjallisuutta. Alustavasti teoksina Nimbus ja tähdet, Sokeanäkö, Linnunradan ääret ja Aurinkojen huone...
  • JOULUKUUN JUMITTUNEET JATKO-OSAT: Tässä teemassa tulen jatkamaan minulla kesken olevia kirjasarjoja, joiden lukeminen on jumahtanut syystä tai toisesta sarjan kakkososaan. Tiedätte varmaan tunteen, kun sarjan aloitusosa on ollut mainio ja sitten se jatko-osa ei vain lähde käyntiin samalla imulla, mutta sarja kiinnostaa kuitenkin ja sen haluaisi lukea loppuun.
Esittelen kuhunkin teemaan valitsemani kirjat tarkemmin aina kuukauden alussa.

Olisi hauska kuulla, jos joku muukin innostuu osallistumaan tähän haasteeseen tai kehittämään siitä oman sovelluksensa! :) Tämä omani kun on aika spefi-painotteinen...

6 kommenttia:

Annami kirjoitti...

Kiva haaste. En tosin itse pystyisi varmaan lukemaan edes noin suunnitelmallisesti, joten en liity siksi seuraasi, mutta seuraan kyllä mielenkiinnolla, miten teemakuukautesi etenevät. Elokuulle suosittelen todella lämpimästi Neal Shustermanin Unwind-dystologiaa (tai ainakin sen aloitusosaa näin alkajaisiksi). Se on todella hyvä, ja minua harmittaa, ettei sitä ole lainkaan suomennettu, enkä siksi voi olla tyrkyttämässä sitä kaikille luettavaksi.

Satu Ekoluoma kirjoitti...

Kiva lista teemoja! Olen harkinnut (useampaankin kertaan) että pitäisköhän kokeilla jotain teemakuukausia, mutta olen myös hetken mielijohteesta toimiva fiilislukija jolle kaikenlaisissa suunnitelmissa pysyminen tapaa tuottaa suuria hankaluuksia...

Ajatus teemalukemisesta houkuttaa siitä huolimatta. Ehkä mulle sopisi sellainen, että päättäisin vuodelle joukon sopivan väljiä teemoja mutta en määräisi niille tiettyä järjestystä etukäteen, ja välillä voisi olla vapaita kuukausia. Täytyy harkita! :)

sinidean kirjoitti...

Hei Annami! Kiitos kommentista ja elokuun kirjavinkistä. Oli pakko heti googlettaa mistä kyse. Kuulostaa kyllä ihan kirjalta minun makuuni. Jes! :)

sinidean kirjoitti...

Moi Satu! Kiitos kommentista. Itseänikin vähän huolestuttaa näin etukäteen, että entäs jos ei tee mieli lukea syyskuussa synkkiä kirjoja tai maaliskuussa muumeja jne. jos senhetkinen fiilis on "väärä" kyseiselle teemalle. Tuo sinun ideasi väljistä teemoista vapaassa järjestyksessä kuulostaa hyvältä. :)

Raija / Taikakirjaimet kirjoitti...

Kovin on kiinnostava haaste, tosin en pystyisi lukemaan kuin yhden kirjan per kategoria per kk nykyisellä lukutahdillani, enkä sitäkään edes takaamaan. Mutta seuraan innolla sinun valintojasi ja bloggauksiasi, sillä listallasi tuntuu olevan kiinnostavia kirjoja, alkaen heti tammi- ja helmikuusta. Ei muuta kuin tsemppiä haasteeseen!

sinidean kirjoitti...

Kiitos Raija! Itsekin odotan mielenkiinnolla esim. noita tammikuun kirjoja. 80-luvun scifi on minulle aika tuntematonta aluetta. Tuo kolmesta neljään kirjaa kuukaudessa on itsellenikin haastava tavoite, mutta yritetään... :)