torstai 1. tammikuuta 2015

Kirjavuoteni 2014

Vuosi sitten kirjoittelin ensimmäistä kertaa yhteenvetoa ja laskin tilastoja päättyneen vuoden lukemistani kirjoista. Nyt onkin hauska nähdä onko lukemiseni ollut edelleen samansuuntaista ja ovatko vuosi sitten asettamani lukutavoitteet vuodelle 2014 onnistuneet!

KIRJAMÄÄRÄ

Luin vuonna 2014 44 kirjaa, mikä on taas uusi aikuisiän lukuennätykseni. Samalla muuten ylitin tavoitteeni, joka oli 41 kirjaa tälle vuodelle. Lukuvauhti on pysynyt lähes samana eli siinä vajaa neljä kirjaa/kuukausi. Tällä kertaa aktiivisimmat lukukuukauteni olivat tammikuu (kuusi kirjaa) ja lokakuu (viisi kirjaa). Kuten viime vuonnakin hiljaisimmat lukuvaiheeni ajoittuivat taas kesälle. Joka vuosi haaveilen lukemisesta riippumatossa koko kesän, mutta sellaista aikaa ei vain tunnu löytyvän kaiken muun kesäohjelman keskellä.

KOTIMAISTA vai ULKOMAISTA?

Lukemistani kirjoista kotimaisten osuus oli jälleen pienempi ja se itse asiassa laski vähän viime vuodesta, vaikka tavoitteeni oli päinvastainen. Kotimaisten kirjojen osuus oli vain 27 %! Vaikka suomenkielistä spefiä onkin vähemmän saatavilla kuin ulkomaista, en todellakaan ole lukenut vielä kaikkea mitä olisi tarjolla.

Ulkomaisista kirjoista yhdysvaltalaisten osuus oli jälleen murskaava: 81 %! Luku on sama kuin vuonna 2013. Toisin sanoen epäonnistuin tavoitteessani lukea monipuolisemmin eri maanosista. Tämän vuoden ainoat maantieteelliset poikkeukset olivat ruotsalainen Mari Jungstedt, australialainen Marianne Curley ja norjalainen Johan Harstad.

GENRET ja UUDET ALUEVALTAUKSET


Luen edelleen paljon nuortenkirjoja ja niiden osuus tuntuu pyörivän noin 50-prosentissa. Jokin siinä nuorten ihmisten maailmassa viehättää, kun elämä on edessä ja kaikki mahdollisuudet ovat auki. Kun kaikki tunteet koetaan potenssiin 10 ja kuinka pelkästään ensisuudelma tai -kosketus saa teinitytön tai -pojan maailman ihan sekaisin. Nuortenkirjat helposti ohitetaan olankohautuksella "nenyonsemmosiikevyitä", vaikka niissä käsitellään myös hyvin vaikeita ja syvällisiä aiheita siinä missä "aikuistenkirjoissakin". Tulen varmasti jatkossakin lukemaan paljon nuortenkirjoja ja haluan yrittää paremmin tehdä niitä myös omalta osaltani tunnetuiksi kirja-arvioiden muodossa.

Tänä vuonna olen myös tutustunut young adult -kirjoihin eli nuorille aikuisille suunnattuun englanninkieliseen kirjallisuuteen, joka tuntuu usein olevan fantasia- tai scifi-painotteista. Olen lukenut nimenomaan sellaisia YA-kirjoja, joita ei ole ainakaan vielä suomennettu. Aloin lukemaan näitä kirjoja puhtaasti englanninkielen taitojeni parantamiseksi ja jäin koukkuun.

Toinen uusi aluevaltaukseni ovat olleet sarjakuvat. Tästä saamme kiittää ainoastaan The Walking Dead -televisiosarjaa, josta innostuin kuin hullu puurosta ja joka sai minut etsimään käsiini sarjan pohjana olevat sarjakuvateokset. Kolmas aluevaltaukseni ovat e-kirjat, joita luin pari kappaletta ja todennäköisesti jatkossa enemmän.

Tänä vuonna lukemistooni teki myös rajun syöksynsä seitsemällä kirjalla urbaani fantasia, johon olen tutustunut J.R. Wardin teosten muodossa. Toki tätä genreä on tullut kokeiltua ennenkin (mm. Sookie-kirjat), mutta ei koskaan ennen tässä mittakaavassa.

Näin genreblogina (jollaiseksi blogini on kuin varkain muotoutunut) luin tänä vuonna harmillisen vähän ihan aikuisten oikeaa rehellistä fantasiaa tai scifiä. Onneksi tämä asia korjaantunee uuden lukuhaasteeni ansiosta. Muuta kuin spefiä luin 10 kirjan verran.

UUDEHKOJA KIRJOJA JA KIRJASARJOJA

Vuosi sitten harmittelin vanhojen kirjojen loistamista poissaolollaaan. Tilanne ei juurikaan korjaantunut vuonna 2014, vaan edelleen valtaosa lukemistani kirjoista on peräisin 2000- tai 2010-luvuilta. Onneksi vuoden 2015 lukuhaasteeni tuonee parannusta tähänkin epäkohtaan.

Myös toinen paheeni jatkoi iloisesti porskuttamistaan päättyneenä vuonna! Tämä pahe on kirjasarjojen suuri osuus (80% luetuista kirjoista) ja niiden kesken jääminen tai lukemisen venyminen. Lukuhaasteeni onneksi tulee pakottamaan minut lukemaan suuren joukon itsenäisiä teoksia, joten keskeneräisten sarjojen määrän ei ainakaan teoriassa pitäisi kasvaa vuonna 2015.

TOP 5 LUKUELÄMYKSENI VUONNA 2014

1. Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous (2013)

Ykkössijaa ei tarvinnut miettiä edes kahta sekuntia. Nokkosvallankumous oli minulle vuoden vahvin ja järisyttävin lukuelämys, johon tulen taatusti palaamaan vielä uudestaan. En voi kuin ihailla Enorannan vahvaa, kaunista ja koukuttavaa kerrontatyyliä!

2. Susan Ee: Angelfall (2011)

Nuorten dystopiaa edustava enkelitarina, joka poikkeaa virkistävästi muista genren kirjoista jännittävyydellään, raakuudellaan ja tummanpuhuvuudellaan.

3. Robert Kirkman: The Walking Dead - Ensimmäinen kirja (2003-2004)

Ihanan herkullista, provosoivaa ja järkyttävää zombikauhua, jossa myös syvällisyyttä.

4. Marianne Curley: Aikavartio-trilogia (2002-2005)

Myös genrestään (nuorten fantasia) raikkaasti poikkeava synkkääkin synkempi ja koskettava trilogia.

5. J.R. Ward: Herätetty rakastaja (2006)

Monta kirjaa kilpaili tästä viidennestä sijasta, mutta haluan antaa sen J.R. Wardille, jonka Mustan tikarin veljeskunta -sarjaan olen täydellisen koukuttunut! Tämä Herätetty rakastaja on minulle tähän asti sarjan paras osa. Siinä vain kohtasivat kaikki palaset oikein: jännittävä ja viihdyttävä juoni, sekä päähenkilö (Zsadist), joka vetää jalat alta ainakin tältä naiselta...

TAVOITTEITA 2015:
- Lukusaldoksi uusi ennätys eli yli 44 kirjaa :)
- Lukuhaasteen suorittaminen onnistuneesti
- Enemmän vanhoja kirjoja
- Vähemmän sarjoja

Upeaa kirjavuotta 2015 kaikille!

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Angelfall, voi kyllä! Niin hyvä kirja ja jatko-osa ei yhtään kalpene sen rinnalla!

Hyvää uutta vuotta! :)

Annami kirjoitti...

Hyvää kirjavuotta sinullekin!

sinidean kirjoitti...

Nina Mari: Luin itsekin sen jatko-osan vähän aikaa sitten ja nyt odotan kovasti kolmatta osaa ilmestyväksi! Odottavan aika on todella pitkä... ;)

sinidean kirjoitti...

Annami: Kiitos! :)