keskiviikko 12. joulukuuta 2012

J. D. Robb: Alaston kuolema

Tämän Alaston kuolema -kirjan kohdalla tein itselleni kaksi uutta aluevaltausta. Ensinnäkin tutustuin nyt ensikertaa tähän viihdekirjallisuuden tuotteliaimpiin lukeutuvaan ja suosittuun konkariin nimeltä Nora Roberts. Toiseksi tämä oli ensimmäinen futuristinen dekkari, jonka olen lukenut. Luin nuoruudessani paljon dekkareita, mutta kyllästyin niihin vähitellen, kun tuntuivat aina noudattavan samaa kaavaa ja juonet olivat niin ennalta-arvattavia. Nykyään luen siis aika vähän dekkareita, enkä olisi tähänkään tarttunut, jollei minua olisi houkutellut kirjan science fiction -aspekti eli tulevaisuuteen sijoittuvat tapahtumat. (Sekä kirjan erittäin kaunis kansi, joka kiinnitti huomioni kirjaston hyllyssä.)

Alaston kuolema aloittaa samalla dekkarisarjan, jonka Nora Roberts on kirjoittanut kirjailijanimellä J. D. Robb. (Suomeksi sarjassa on ilmestynyt vain ensimmäiset kuusi osaa.) Alastomassa kuolemassa seurataan komisario Eve Dallasin murhatutkimuksia New Yorkissa vuonna 2058. Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun eräs ammattilaisseuralainen murhataan kylmäverisesti ja Eve saa jutun selvitettäväkseen. Tutkimuksesta ei tule kuitenkaan helppo, sillä tapaus on arkaluontoinen poliittisten kytköstensä vuoksi. Asiaa mutkistaa entisestään se, että Eve huomaa pian tuntevansa seksuaalista vetoa mieheen, jota epäilee murhaajaksi...

Mikään ei ole niin tympäisevää, kuin "scifi-kirja", joka sijoittuu tulevaisuuteen, mutta sitten kyseinen tulevaisuus ei näykään kirjan juonessa juuri ollenkaan tai hyvin vähän. Ei onneksi tämän kirjan kohdalla! Kirjaa lukiessa koki vahvasti, että nyt ollaan jossakin muussa ajassa. Kirjassa kuljettiin ilma-aluksilla, tilattiin ruoka ateriamaatista, ohjattiin suihkua ja hissiä ääniohjauksella ja luettiin lehdet näyttöruudulta... ym. Tällaisten "tulevaisuusherkkujen" lisäksi kirja oli muutenkin viihdyttävä ja mukaansa tempaiseva, joten en ihmettele Robertsin suosiota viihdekirjailijana.

Kuten jo totesin olen perusdekkareihin vähän kyllästynyt, mutta Alaston kuolema säilytti mielenkiintonsa alusta loppuun henkilöhahmojensa ja tulevaisuuskuvansa ansiosta. Päähenkilöstä oli helppo pitää: itsenäinen voimakas nainen, jossa kuitenkin myös heikko/herkkä puoli. Positiivista oli myös se, että kirja sai minut miettimään syvällisempiä juttuja kuten prostituution laillistamista ja sen seurauksia. Ainoana miinuksena on sanottava juonen ja loppuratkaisun ennalta-arvattavuus eli en päässyt yllättymään juuri missään vaiheessa.

Vaikkei Alaston kuolema mikään huipputeos ollutkaan, niin voin hyvin kuvitella lukevani tätä sarjaa vielä lisää esim. kevyenä kesälukemisena. Jännitys kera eroottisen latauksen toimii, pakko myöntää! ;)

Näyte sivuilta 12-13:

    "Tapaus on poliittisista syistä arkaluontoinen. Uhri on
24-vuotias valkoihoinen nainen. Hän menetti henkensä
vuoteessa."
    Eve kohotti toista kulmaansa. "Runollista, koska hän
ansaitsi elantonsakin vuoteessa. Miten hän kuoli?"
    "Tämä on vähän ongelmallinen juttu. Haluan, että näet
itse."
    He lähtivät huoneen poikki. Kumpikin otti esiin kapean
spraypullon ja suihkutti sen sisältämää ainetta käsiinsä,
jotta niistä ei olisi jäänyt rasva- eikä sormenjälkiä.
Makuuhuoneen ovella Eve suihkutti vielä saappaidensa
pohjat, niin ettei niihin tarttuisi kuituja, irtohiuksia eikä
ihonpalasia.

Robb, J. D.: Alaston kuolema
(Naked in Death, 1995)
Gummerus, 2004, 389 sivua, ISBN 951-20-6598-3
Suomentanut Satu Leveelahti

Eve Dallas -sarja (In Death -sarja):

Alaston kuolema (Naked in Death)
Maineikas kuollessaan (Glory In Death)
Kuoleman ikuistama (Immortal In Death)
Kuoleman hurmio (Rapture In Death)
Kuoleman riitit (Ceremony in Death)
Kuoleman enkeli (Vengeance in Death)

3 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Pakko kommentoida, itse kun olen suuri Roberts fani :)
Dallas onkin hahmona mielenkiintoinen, varsinkin kun seuraavissa osissa raotetaan velä lisää hänen menneisyyttään. Myös sivuhahmot ovat mielenkiintoisia ja kukapa nyt ei ihastuisi maailman rikkaimpaa mieheen Roarkeen..

Harmi vain kuin ilmeisesti ovat sarja suomentamisen lopettaneet, itse olen tosin lukenut sitä eteenpäin enkuksi.

Roberts onki siitä ristiriitainen kirjailija että häneltä löytyy sekä ihan erinomaisia kirjoja ja sitten niitä harlekiini-roska-tasoisiakin. Mutta paljon hän kuitenkin kirjoittaa, 3-5 uutta kirjaa ilmestyy vuodessa että hatun nosto siitäkin.

sinidean kirjoitti...

Moi Katinka ja kiitos kommentistasi!

Mukava kuulla, että Dallasin hahmo säilyy mielenkiintoisena tulevissakin osissa. Kannattaa siis lukea jatkoa jossakin vaiheessa!

Pakko myöntää, että ehkä omakin näkemykseni Robertsista on ollut vähän aliarvioiva juurikin harlekiini-maineen takia, mutta tämä kirja sai minut toisiin aatoksiin, joten onneksi tuli luettua.

Sinä kun olet lukenut enemmän Robertsia, niin mielelläni kuulisin mitkä ovat suosikkikirjojasi häneltä tai mitä suosittelisit lukemaan tämän Eve Dallas -sarjan lisäksi? :)

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy kommentoida tähänkin, sillä rakastan tätä sarjaa ja kirjailijakin on yksi suosikeistani! Eve Dallas -sarja kuuluu ehdottomasti Robertsin parhaimmistoon ja suosittelen lukemaan jatko-osatkin :)