keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Lukusuunnitelmia 2021

Onko lukutoukan elämässä ihanampaa kuin lukulistojen ja -suunnitelmien tekeminen? Väitän, että itse lukemisen lisäksi se on puolet nautinnosta. :)

Tässä postauksessa nostan esiin muutaman teeman tälle vuodelle.

 

Vanhat scifi- ja fantasiaklassikot

Spekulatiivisen kirjallisuuden harrastajaksi olen loppujen lopuksi lukenut aika vähän niin sanottua klassikkokirjallisuutta em. genren sisältä. Itse asiassa nuorena luin näitäkin enemmän, mutta viime vuosina niin vähän, että nolottaa edes myöntää. Vieläkin minulta on lukematta esimerkiksi Vuonna 1984, Fahrenheit 451, Hyperion, Maameren tarinat, Ruohometsän kansa, Avalonin usvat, Neurovelho, Salamurhaajan oppipoika ym. ym. Ehkä suurimpana häpeäpilkkuna puutelistallani on Taru sormusten herrasta, jota olen aloittanut todella monta kertaa, mutta jonka lukeminen on aina tyssännyt ärsyttävään Tom Pompadulli (vai-mikä-lie-olikaan-nimeltään) -hahmosta kertovaan lukuun. Tänä vuonna otan tavoitteekseni taltuttaa ainakin muutaman scifi- tai fantasiaklassikon.

 

Helmet-lukuhaaste 2021

Tällä kertaa aloitin haasteen kanssa jo ajoissa ja se onkin lähtenyt mukavasti käyntiin. Saatan jopa saada luetuksi kaikki haastekohdat määräajassa, jos nykyinen hyväksi havaittu lukusysteemini jatkuu tällaisena. Minulla on nimittäin koko ajan yksi kirja kuuntelussa äänikirjana ja toinen perinteisessä luvussa, ja näyttää siltä, että saan molemmat luettua/kuunneltua aina noin kahden viikon sisällä, mikä merkitsisi noin kirja per viikko -lukuvauhtia. Ja koska Helmetin haasteessa on 50 kohtaa, pitäisi 52 viikon riittää ainakin teoriassa haasteen läpäisemiseen.

 

Lukulistoille jämähtäneet

Varmasti kaikilla on näitä kirjoja, jotka vuodesta toiseen kulkevat mukana lukulistoilla, mutta eivät jostain syystä vaan tule valituksi. Yleisemmin syynä on se, että olen jo unohtanut millä perusteella kirja on listalle päätynyt tai mistä aiheesta se kertoikaan. Haluaisin nyt alkaa purkamaan näitä lukulistoillani vuosia keikkuneita teoksia. Yksi tällainen on esimerkiksi Siri Pettersenin Odininlapsi, joka vaikutti heti ilmestyttyään tosi kiinnostavalta, mutta on kenties paksuutensa takia jäänyt vain aloittamatta, vaikka suomennoksen ilmestymisestä on jo yli viisi vuotta. Tai Patrick Rothfussin Tuulen nimi, jonka ilmestymisestä on 10 vuotta!

 

Nuorille suunnattu spefi / YA-kirjat

Tämä on ehkä se rakkain lapseni, jota haluan lukea tänäkin vuonna. Nuortenkirjoissa on vain sitä jotain, mikä saa minut tarttumaan niihin kerta toisensa jälkeen. Vaikka olen itse jo perheellinen, neljääkymppiä lähestyvä rouvashenkilö, pystyn jollain tasolla edelleen samaistumaan nuoriin hahmoihin ja heidän maailmaansa. Haluankin tänä vuonna julkaista ihan oman postauksen siitä, että mikä saa aikuisen lukemaan ns. nuortenkirjoja. Tiedän, etten ole ainoa, ja jossain mielessä haluankin toimia sanansaattajana sille, että ihan kaikki voivat lukea kaikenlaisia kirjoja ilman häpeää ja iästä tai sukupuolesta riippumatta eikä meidän pitäisi antaa minkäänlaisten keinotekoisten luokitusten rajoittaa lukuvalintojamme.

 

Tulevan kevään/kesän kiinnostavimmat uutuuskirjat:

Ei aivan ihmisiä: novelleja tulevaisuuden älyistä (Osuuskumman scifi-antologia) (ilm. 31.1.21)

Sini Helminen: Hurme - Lujaveriset 1 (ilm. 31.3.21)

Siri Pettersen: Rautasusi - Vardari 1 (ilm. 31.5.21)

Christopher Paolini: Infinitum - Tähtien meri: osa 1 (ilm. 30.6.21)

Guillermo del Toro & Chuck Hogan: Sieluttomat - Blackwoodin tapaukset 1 (ilm. 5.7.21)


Ei kommentteja: