lauantai 21. tammikuuta 2017

Katri Kirkkopelto: Piki

Kirkkopelto, Katri: Piki. Lasten Keskus, 2016, ISBN 978-952-288-374-2

Tarkoitukseni on lukea kaikki viime vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat, koska mielestäni laadukas lasten- ja nuortenkirjallisuus ei saa koskaan liiaksi huomiota, jonka se kuitenkin ansaitsisi!

Ekana lukupinossani oli tämä Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama lasten kuvakirja nimeltä Piki. Kirja kertoo kiusaamisesta ja ryhmän ulkopuolelle jättämisestä. Lisäksi siinä käsitellään ystävystymistä ja tunteiden ilmaisemista. Tärkeitä suuria aiheita kaikki! Näin pienen lapsen äitinä aihe koskettaa ja huolettaa syvästi, joten on hienoa, että siitä kirjoitetaan edelleen, vaikkei mikään uusi aihe kirjallisuudessa olekaan.

Ensin on kehuttava miten taitavasti ja kauniisti tämä kirja on kuvitettu! Kirkkopellon piirrostyyli on upea ja upposi minuun kuin veitsi voihin. Pikin ja hänen vanhempansa hahmot ovat todella sympaattisen näköisiä karvaisia otuksia, mitä ikinä he sitten ovatkaan lajiaan. Erityisen koskettava on kuva Pikistä itkemässä lohduttavan "Ison" sylissä. Ison katse on siinä niin rakastava ja lempeä, että lukijakin suorastaan tuntee halauksesta välittyvän lämmön. Mielenkiintoinen valinta muuten, että Pikin vanhempi on kirjassa nimeltään vain Iso, ei siis äiti tai isä tms. sukupuolimääritelty nimitys. Tämä luo kuvan turvallisesta ja välittävästä vanhemmasta tai läheisestä, jonka sukupuolella ei ole merkitystä. Hyvin tätä päivää.

Tarina on koskettava ja uskottava. Päähenkilö Pikin ja muiden olentojen tunteisiin on varmasti jokaisen lukijan helppo samaistua. Ehkä tämä tarina auttaa pientä lukijaa, joka on joskus näitä vaikeita asioita kohdannut, käsittelemään tunteitaan ja voittamaan pelkonsa, sekä kohtaamaan muut kanssaeläjät. Ehkä tarina myös antaa ajattelemista jokaiselle, joka on joskus itse syyllistynyt kiusaamiseen tai porukan ulkopuolelle jättämiseen. Vanhemmalle se voi antaa esimerkin miten asiaa voisi käsitellä ja ottaa esiin lapsen kanssa.

Ainoa ajatukseni kirjan lopussa oli: voi harmi, nyt se loppui jo! Haluan ehdottomasti lukea tämän kirjan vielä joskus omalle lapselleni, kun hän on vähän vanhempi (nyt vasta vuoden). En ihmettele, että tämä teos oli valikoitunut Finlandia-ehdokkaaksi. Lopuksi on sanottava, että vahvan upean kuvituksen lisäksi myös teksti oli rikasta ja sisälsi hauskoja ilmaisuja! Vai mitä mieltä olette esimerkiksi tästä: "Minullakin on joskus pöljäruuvi irti, ja silloin teen töllöntöitä."

Tähdet: 4,5
 
Tällä kirjalla osallistun seuraaviin haasteisiin:
Helmet: 22. kuvitettu kirja
Goodreads: 4. A title that doesn`t contain the letter "E"
Popsugar: 30. A book with pictures

4 kommenttia:

Krista / Lukutoukan kulttuuriblogi kirjoitti...

Miten en ole ennen käynyt blogissasi? No, nyt tulin ja jäin <3 Piki on myös minun lukulistallani, se vaikuttaa bloggauksesikin perusteella ihanalta kirjalta <3

sinidean kirjoitti...

Hei Krista! Kiitos kommentistasi. Ja kiva kun löysit tiesi blogiini. :) Pikin lukemista suosittelen ehdottomasti!

Arja kirjoitti...

Onpas hieno! :)

Lotta kirjoitti...

Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)