perjantai 21. helmikuuta 2020

Blogin paluu tauolta :)

Blogini viime vuosina ;)

Hei hyvät lukijat ja tervetuloa takaisin! :)

Kirjaretket ovat viettäneet vuodesta 2016 hiljaiseloa, toisin sanoen lasteni syntymän jälkeen, ja blogini jäikin kokonaan tauolle kolme vuotta sitten. Olen elänyt elämäni kiireisintä aikaa pikkulapsiarjen haasteiden kurimuksessa, mutta samalla halu kirjoittamiseen on säilynyt. Missään vaiheessa en ole ollut valmis blogista luopumaan ja viime kuukausina on vahvistunut tunne, että blogin on tullut aika palata takaisin, niin paljon sen olemassaolo on minulle iloa tuottanut!

Ongelmani blogin kanssa kiteytyvät siihen, että tavoitteeni ovat usein liian suuret ja epärealistiset. Olen keskittynyt blogissani monesti epäolennaisuuksiin eli sisällön sijasta ulkoisten seikkojen parissa nyhväämiseen. Esimerkiksi kirja-arvioiden suhteen olen koko blogin olemassaolon ajan hionut ja etsinyt sitä ns. täydellistä kaavaa ja ulkoasua, jolla haluaisin jokaisen arvioni etenevän. Sen takia arvioideni ulkoasu on muuttunut monta kertaa ja erilaisia tunnisteryhmiä on tullut koko ajan lisää. Tuloksena on suoranainen arvioiden sillisalaatti. Välillä olen lisännyt arvioideni loppuun lukunäytteen ja linkkejä. Joskus olen innostunut kirjaamaan kirjan tiedot yksityiskohtaisesti painoksen järjestysnumeroa myöten, kun taas toisena ääripäänä olen kirjoittanut vain yhden kappaleen suuruisia "miniarvioita".

Tämä jatkuva kikkailu ulkoseikkojen kanssa on toki kivaa, mutta se on ensinnäkin pirun aikaavievää ja toiseksi ihan loputon suo, mikä on johtanut siihen, että arvioiden kirjoittamisen kynnys on kasvanut melko korkeaksi. Oleellisin asia tietenkin olisi itse lukukokemus ja sen ylöskirjaaminen! Ehkä jossain vaiheessa arvioni löytävät lopullisen ulkoasunsa ja etenemiskaavansa, mutta en aio ottaa niistä enää paineita tai käyttää niihin kohtuuttomasti aikaa.

Vaikka kirja-arvioita en olekaan viime vuosina kirjoittanut, niin lukeminen ei ole onneksi jäänyt mihinkään. Vuonna 2017 luin 41 kirjaa, 2018 22 kirjaa ja viime vuonna 29 kirjaa. Määrät eivät päätä huimaa, mutta silti olen niistäkin iloinen. Lisäksi viimeisen vuoden ajan varsinaisen lukemisen rinnalle ovat nousseet vahvasti äänikirjat, jotka ovat suuri helpotus tässä elämänvaiheessa. (Äänikirjoista teen mielelläni erillisen postauksen myöhemmin.)

Toinen merkittävä muutos lukemistossani ovat tietysti lastenkirjat, joita luen lasteni kanssa nykyään erittäin paljon ja varsinkin hyvistä lastenkirjalöydöistä olisi kiva vinkata myös täällä blogissa. Toisaalta alunperin blogin perustaessani vuonna 2011 ajattelin sen pääasiassa genreblogina, joka keskittyisi suurimmalta osin spefi-kirjallisuuteen. Lastenkirjallisuuden mukaan tuominen sotkisi tätä ajatusta vastaan, joten vielä on mietinnässä mitä asian kanssa teen vai tuleeko blogilleni esim. jossain vaiheessa pikkusisar erillisen lastenkirjablogin muodossa. Aika näyttää.

Joka tapauksessa uusi innostus on nyt nostamassa päätään ja toivon sen kestävän, jotta blogini olisi voimissaan vielä monta vuotta eteenpäin! Ensi vuonna Kirjaretket täyttää 10 vuotta ja mikä olisi mahtavampaa kuin todeta, että blogi olisi silloin aktiivinen ja elämänsä kunnossa. :)

Hyvää ja aktiivista kirjavuotta 2020 teille kaikille! <3

Olisi arvokasta kuulla oletteko te muut bloggarit kipuilleet samalla tavoin bloginne kanssa? Oletteko pitäneet ns. luovia taukoja ja miten paluu tauon jälkeen on sujunut? Onko myös teillä ollut vaikeuksia löytää kirja-arvosteluillenne toimivaa "kaavaa" tai ulkoasua? Entä mitkä asiat ovat mielestänne oleellisinta ilmoittaa kirja-arvioissa/arvosteluissa lukukokemuksen lisäksi? Esim. pitääkö kääntäjä aina mainita tai kirjan pituus jne.?

Lukupinossa mm. nämä mielenkiintoiset nuorten fantasiakirjat

Ei kommentteja: